19 mei 2024

Groepsexpositie 'Kwetsbaar'

Van 15 mei t/m 3 augustus doe ik mee aan de groepsexpositie onder de titel ‘Kwetsbaar’ in Galerie Paterswolde aan de Hoofdweg 161 te Paterswolde. 

‘Kwetsbaarheid in ons bestaan kan zich uiten in schoonheid, verwondering, verbondenheid, in liefde en in pijn, maar ook in bezorgdheid. Bij al deze momenten komen kunst en emotie samen in een kunstwerk. Een belichting van de fragiliteit van bijvoorbeeld een mens (kind), een dier, of een landschap. Betoveringen die de tere balans van de kwetsbaarheid van het leven en de natuur vastleggen in bijvoorbeeld olieverf, acryl, aquarel, ets, keramiek of in een houtsnede. Allemaal juweeltjes om te zien en van te genieten.’ Voor meer informatie: 
www.galeriepaterswolde.nl

18 mei 2024

Feest van de Geest

Feest van de Geest is een tweejaarlijkse landelijke ontmoeting tussen beeldende kunst, kerkarchitectuur en Pinksteren.  In 2024 is het thema ‘Troost’  Alle deelnemende kerken zijn open op 9, 11, 12 en 18, 19 20 mei van 13.00 tot 17.00 uur.

In de Bartholomeuskerk in Noordlaren exposeer ik met werk rond het thema ‘Troost’. Naast gebrandschilderd glas, tekeningen, grafiek is werk te zien wat is gemaakt op bijbelpapier met de titel: ‘Ik zie je. Ik hoor je. Ik ben er voor je’.                                                

21 februari 2024

Interview Centrum Seksueel Geweld

Naar aanleiding van mijn boek plaatste Centrum Seksueel Geweld een interview met mij op hun site. Lees het interview hier

Op dit interview kreeg ik veel reacties. Sommige daarvan gaven de aanzet tot nieuwe activiteiten. Ik houd jullie op de hoogte wanneer dit geconcretiseerd wordt.

18 februari 2024

Expositie 'Een tweede hand'

De afgelopen maanden deed ik met de hoogdrukvereniging Hôlt mee aan tentoonstellingen in Assen en Veendam.

In januari en februari exposeerde ik samen met een aantal leden van Hôlt in Kunstruimte H47 in Leeuwarden met de tentoonstelling ‘Een tweede hand’. 

Deze tentoonstelling reist door naar het Drukkerijmuseum in Meppel en is daar te zien tot 31 maart.

18 oktober 2023

EMDR en autisme

Afgelopen zaterdag (14 oktober) gaf ik op het Autminds congres een presentatie over EMDR behandeling bij cliënten met autismespectrumstoornissen.
In de presentatie heb ik o.a. mijn ervaring verteld hoe de emdr behandeling van complexe PTSS vorm kreeg. Mijn autisme heeft mede de vorm van die behandeling bepaald (Zie ook mijn boek ‘Getekend voor gesprek’).

In de presentatie pleitte ik voor maatwerk aanpak bij behandeling van PTSS met EMDR bij autisme en gaf ik concrete aanbevelingen hoe dat er uit kan zien.

‘Bij iemand met een Autismespectrumstoornis (ASS) en PTSS is er sprake van een complexe behandeling. Een EMDR behandeling bij cliënten met ASS verloopt bijna nooit precies conform protocol en kan op diverse terreinen om aanpassingen vragen.´

28 september 2023

Autminds 2023

Op de lustrumeditie van Art Noord zijn vanaf a.s. donderdag 28 september tot en met zondag 1 oktober in Museum Belvédère in Heerenveen/Oranjewoud tekeningen van mij te zien.

“Op de stand van Philip Elchers is onder meer bijzondere aandacht voor het werk van Bert Hemsteede (bekend van zijn uitgave ‘Getekend voor gesprek’)…´”

16 september 2023

Spreker highlight: Bert Hemsteede

Bert kreeg in 2017 de diagnose autisme en ondanks dat de diagnose onverwacht was, was hij hier wel blij mee. Op deze manier kon hij met de juiste hulp aan de slag om een gelukkiger mens te worden. Zoals Bert zelf mooi aangeeft staat hij ervoor om op verschillende manieren psychische kwetsbaarheid (en het samenhangend stigma) meer bespreekbaar te maken. Tijdens Autminds vertelt hij een bijzonder en persoonlijk verhaal wat gefocust is op EMDR behandeling bij mensen met autisme en PTSS.

Meer weten over mijn bijdrage tijdens Autminds? Kijk op deze pagina.
Benieuwd naar Autminds? Bekijk hier hun website.

2 september 2023

Autminds 2023

14 oktober mag ik een lezing verzorgen op het congres van stichting Autminds.

De doelstelling van de stichting Autminds is het organiseren van een jaarlijks terugkerend congres voor en door mensen met autisme.

Autminds is een innovatief congres, want het programma wordt bepaald door mensen met autisme en ook alle sprekers hebben autisme.

Bekijk hier het programma van Autminds.

16 juli 2023

Lezing 'Hôlt Hoogdrukgroep 25 jaar’

Kunstenaarsvereniging Hoorn en omstreken organiseert met regelmaat een Zondagmiddagsalon in de Boterhaal in Hoorn.

Zondag 16 juli mag ik een lezing geven over ‘Hôlt Hoogdrukgroep 25 jaar’.

Behalve de geschiedenis van de vereniging Hôlt en het werk van haar leden, komt ook de ontwikkeling van de hoogdruk aan bod.

Boterhal
Kerkplein 39, Hoorn

16 juli 15:00 – 17:00

Holt

25 juni 2023

Opening van ‘HÔLT 25 jaar!’

De opening van ‘HÔLT 25 jaar!’ in Kunstencentrum K38 te Roden op 25 juni door de voorzitter  Bert Hemsteede verliep prachtig. De bijzondere hoogdrukwerken van de 21 kunstenaars zijn vanaf nú te zien!

Deze expositie is te bezichtigen tot en met zondag 16 juli.

Bekijk de video van de tentoonstelling (gemaakt door Monique Stienstra) via deze link op Youtube.

3 juni 2023

Interview rtv Drenthe

Afgelopen zaterdag werd ik geïnterviewd voor het programma Cassata op rtv Drenthe over mijn boek ‘Getekend voor Gesprek’. Op het verzoek om een interview ben ik ingegaan, omdat ik zaken als psychische kwetsbaarheid, misbruik, stigma, etc uit de taboe sfeer wil halen door ze bespreekbaar te maken. Daarbij hoop ik door mijn openheid anderen tot steun te zijn.

Luister het interview terug via deze link.

Bert Hemsteede
Getekend voor Gesprek

12 mei 2023

Boeklancering 'Getekend voor gesprek'

Het boek ‘Getekend voor Gesprek (verslag van een psychotherapie)’ is vrijdag 12 mei verschenen bij uitgeverij Philip Elchers in Groningen. Voor een kleine groep genodigden hebben de uitgever en ik wat verteld over het ontstaan van deze in vele opzichten bijzondere publicatie.  

Van te voren zag ik op tegen de lancering van het boek, omdat voor de meeste aanwezigen (onder wie mijn broer en zus) het voor het eerst was dat ze dit verhaal over misbruik te horen kregen. Tijdens de presentatie en daarna was ik blij en opgelucht dat ik de stap gezet had om dit boek te publiceren.

Het boek is vanaf nu te bestellen voor € 32,50 bij de uitgever Philip Elchers of via de betere Nederlandse en Vlaamse boekhandel.

Voor meer info over mijn boek: kijk hier.

12 februari 2023

In de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden

‘Zoals Bert Hemsteede uit Roden. Zijn prent Het jaar van de wulp is een mooi voorbeeld van wat Holt zich ten doel stelt. Hij creëert een indringend beeld van een eenzame wulp die in een onherbergzame omgeving op zoek is naar voedsel. Hemsteede maakt het gedetailleerde, subtiele beeld van deze bedreigde vogel in dertien drukgangen. Hij past voor de wulp de inmiddels in zwang geraakte reductietechniek toe. Daarbij wordt het beeld met al zijn verschillende kleuren gaandeweg opgebouwd door uit een plankje hout telkens een deel weg te snijden en die nieuwe afbeelding met een nieuwe kleur over de al eerder afgedrukte stadia heen te drukken.’

Wulp

September 2022

Expositie 'Over kwetsbaarheid, waarneming en herinneringen

Deze tentoonstelling met tekeningen is tijdens kantooruren te zien bij Kunst en Cultuur Drenthe. Ik exposeer met 10 recente werken.

Kunst en Cultuur Drenthe
Nassaulaan 5
Assen

www.kunstencultuur.nl

 

December 2022

Een nieuwjaarskaart

Een nieuwjaarskaart (linosnede 8 x 39) voor 2022. Bijna 25 jaar stuur ik zelfgemaakte nieuwjaarskaarten naar een met de tijd wisselende groep mensen. Dit jaar: ‘Wat het komende jaar ook in petto heeft, ik wens je geluk, gezondheid, moed, vertrouwen en een open blik’. Een open blik om je onzekerheden en angsten tegemoet te zien.

Nieuwjaarskaart